Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ
Από την αρχή της χρονιάς ως Α.ΣΥΛΛΟ. προσπαθήσαμε μέσω της συγγραφής κειμένων, να ενημερώνουμε τους συναδέλφους/ισες του φοιτητικού μας συλλόγου για θέματα που σχετίζονται από το εσωτερικό της σχολής μέχρι και τις πολιτικές εξελίξεις που επηρεάζουν το πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Έτσι και το προηγούμενο διάστημα δημοσιοποιήσαμε ένα κείμενο μέσα από το οποίο θέλαμε να ενημερώσουμε τους φοιτητές/τριες για την καθυστέρηση των χρημάτων που θα δίναμε ως φοιτητικός σύλλογος στους απολυμένους της εφημερίδας Αιολικά Νέα. Τα χρήματα αυτά δόθηκαν ουσιαστικά σχεδόν 1 μήνα αργότερα από την ομόφωνη απόφαση του δ.σ. του συλλόγου.
Ανεξάρτητα από το όποιος/α συμφωνεί ή διαφωνεί με το περιεχόμενο του κειμένου και οποιουδήποτε κειμένου, αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε παράταξη ή συλλογικότητα ή ένας φοιτητής/τρια δεν έχει το δικαίωμα να μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα στο πανεπιστήμιο. Αυτό άλλωστε το υπερασπίζει όχι μόνο ο θεσμός του πανεπιστημιακού ασύλου και της ακαδημαϊκής ελευθερίας αλλά και του αναφαίρετου δικαιώματος όλων στην ελευθεροτυπία.
Η δημοκρατία όμως δεν φαίνεται μόνο από το δικαίωμα να μπορεί κάποιος να μοιράσει μια προκήρυξη μέσα στο πανεπιστήμιο αλλά αποδεικνύεται μέσα από την δυνατότητα να συμμετέχουν όλοι/ες στις γενικές συνελεύσεις και να εκφράζονται ελεύθερα, πράγμα το οποίο αποτελεί νίκη των αγώνων του φοιτητικού κινήματος..
Από την άλλη σε ένα διοικητικό συμβούλιο συμμετέχουν οι εκπρόσωποι όλων των φοιτητικών παρατάξεων, και το οποίο είναι υποχρεωμένο να υλοποιεί τις αποφάσεις που παίρνονται μέσα στις γενικές συνελεύσεις. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι κάθε παράταξη δεν έχει τις δικές της απόψεις και τις απόψεις αυτές δεν μπορεί να τις λογοκρίνει κανείς.
Αυτό όμως δεν φαίνεται να το κατανοούν οι συνάδελφοι/ες της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, οι οποίοι έχοντας την συγκυριακή πλειοψηφία των εδρών αποφάσισαν να κατακρίνουν το κείμενό μας, θέλοντας επί λέξει να ανακαλέσουμε για τα όσα λέγαμε μέσα στο κείμενο μας.
Στη βάση αυτή καταψήφισαν την πρόταση που κατεβάσαμε ως Α.ΣΥΛΛΟ.-ΕΑΑΚ στην τελευταία γενική συνέλευση που ζητούσε να παρθεί πίσω το κείμενο καταγγελίας του δ.σ. στη λογική της ελευθεροτυπίας και της ελεύθερης έκφρασης του καθενός και ταυτόχρονα να μην μετατρέπεται το δ.σ. σε μηχανισμό λογοκρισίας.
Άρα ας μας απαντήσουν οι συνάδελφοι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ διαφωνούν με το να υπάρχει ακαδημαϊκή ελευθερία και ελευθεροτυπία μέσα στο πανεπιστήμιο ;
H απάντησή τους στα όσα αναφέραμε στο κείμενο είναι να μην μας επιτρέπουν να το μοιράζουμε ;
Από την άλλη μας κάνει εντύπωση η στάση της ΠΑΣΠ μέσα στην συνέλευση η οποία ψηφίζοντας λευκό, στην ουσία δεν παίρνει θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Το πανεπιστήμιο πρέπει να αποτελεί χώρο κοινωνικών ζυμώσεων και αντιπαραθέσεων και όχι χώρο στον οποίο θα επιτρέπεται μία άποψη και θα απαγορεύεται η άλλη. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι γενικές συνελεύσεις μέσα στις οποίες ξετυλίγονται όλες οι αποχρώσεις των πολιτικών απόψεων. Όποιες κινήσεις θέλουν να επικρατήσει το αντίθετο θα πάρουν την δυναμική απάντησή τους με όπλο τους δημοκρατικούς αγώνες του φοιτητικού κινήματος.
Α.ΣΥΛΛΟ. -ΕΑΑΚ
http://www.youtube.com/watch?v=exQ3RbEa-ds
ΑπάντησηΔιαγραφή