Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Η ανάξια αξιολόγηση

Θεωρούμε μείζον το ζήτημα της εσωτερικής αξιολόγησης καθηγητών με βάση τις πραγματικές συνθήκες που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή στα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα το Παν. Αιγαίου δεν έχει ουσιαστικά θεμέλια καλυτέρευσης του τρόπου λειτουργίας όσον αφορά τον ποιοτικό τρόπο εκμάθησης της επιστήμης η οποία θα αποτελέσει εργαλείο επαγγελματικού προσανατολισμού και αποκατάστασης. Αυτό συνεπάγεται το γεγονός ότι το μοίρασμα ενός ερωτηματολογίου ΔΗΘΕΝ για να ακουστούν αντικειμενικά και ανώνυμα οι απόψεις των φοιτητών, και γενικότερα  της ακαδημαϊκής κοινότητας, αντί να μας πάει ένα βήμα μπροστά, μας πάει δυο βήματα πίσω.
Οι διεκδικήσεις και οι αποφάσεις του Συλλόγου τουλάχιστον από το 2006 έως και σήμερα απέδειξαν ότι έχουμε αποσαφηνίσει στο Διοικητικό προσωπικό και γενικότερα στα ανώτερα όργανα του Πανεπιστημίου ότι δεν συμμεριζόμαστε οποιαδήποτε επιλογή του Υπουργείου η οποία δεν ανταποκρίνεται στην προσπάθεια καλυτέρευσης των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων από τη βάση τους.
Οι γενικές συνελεύσεις είναι το ανώτατο όργανο των φοιτητών και είναι πεδίο λήψης αποφάσεων, στο οποίο πρέπει να τίθεται η αξιολόγηση των καθηγητών και να αποφασίζουμε συλλογικά. Δεν δεχόμαστε να ευνοήσουμε τις πελατειακές σχέσεις καθηγητών-φοιτητών. Δεν δεχόμαστε να γίνουμε το δεκανίκι στην ανέλιξη των καθηγητών. Δεν είναι λύση η ατομική διαπραγμάτευση με τον εκάστοτε καθηγητή. Και για να το δούμε πιο ρεαλιστικά, που θα βοηθήσει η αξιολόγηση εκτός από την αναβάθμιση των καθηγητών; Θα έχουμε καλύτερα εργαστήρια; Καλύτερες εγκαταστάσεις; Θα αλλάξει κάτι στους ρυθμούς σπουδών μας; Και έστω ότι η αξιολόγηση είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό της αρνητική. Θα  μας κάνουν τη «χάρη» να βάλουν λουκέτο στο τμήμα επειδή δεν βγάζει αποφοίτους όπως ακριβώς τους θέλει το σύστημα; Επειδή το ακαδημαϊκό προσωπικό δεν πληροί τις προϋποθέσεις; ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ.
Εκτός αυτού κανείς αρμόδιος δεν μπήκε στον κόπο να μας ενημερώσει για ποιο λόγο επί της ουσίας καλούμαστε να συμπληρώσουμε «χαρτάκια» τα οποία θα κρίνουν κατά πόσο συναφής είναι ο εκάστοτε καθηγητής με το αντικείμενο. Απλά έδωσαν μια εντολή την οποία πρέπει να εκτελέσουμε χωρίς ενημέρωση για τη μετέπειτα εξέλιξη. Θα το θέσω απλά! Το Υπουργείο δε νοιάζεται για το αν μάθαμε καλά HTML σήμερα. Απλά θέλει να παρέμβει στη διαδικασία της διάλεξης για να μπορέσει να εντατικοποιήσει κι άλλο το ρυθμό των σπουδών μας.
Προτείνουμε λοιπόν να εφαρμοστούν ως έχουν οι αποφάσεις του Συλλόγου και διαφωνούμε καθέτως με το θεσμό της εσωτερικής αξιολόγησης . Καταγγέλλουμε  την Υπουργική αυθαιρεσία καθώς και τη συμβολή σε αυτή των αρχών σε νόμους που δεν ωφελούν το φοιτητικό σώμα.


                                  @ntivirus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου