Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει τα Κολέγια


Το Σάββατο 10/4 το ΣτΕ εγκρίνει το προεδρικό διάταγμα της υπουργού Παιδείας που συνυπογράφει και ο Γ.Παπανδρέου σύμφωνα με το οποίο αναγνωρίζονται επαγγελματικά δικαιώματα στα κολλέγια του εξωτερικού και στα παραρτήματά τους στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα: Δημιουργείται το ΣΑΕΠ (Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων) το οποίο μέχρι το 2013 θα είναι εκείνο που θα δίνει επαγγελματικά δικαιώματα στους απόφοιτους των κολλεγίων. Από κει και πέρα (μετά το 2013) θα αναλάβουν οι επιστημονικές ενώσεις (ΤΕΕ, ιατρικοί - δικηγορικοί σύλλογοι, κλπ) την αναγνώριση και την απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Πιάνοντας το νήμα από την αρχή

Το 2007 δόθηκε μια ιστορική μάχη διαρκείας μεταξύ του δικομματισμού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και του φοιτητικού κινήματος για το ζήτημα της αναθεώρησης του συντάγματος και δη του
άρθρου 16 που υπερασπίζεται τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Με όλες τις σχολές στην Ελλάδα κατειλημμένες για μήνες και την κοινωνία να είναι σύσσωμη στο πλάι των φοιτητών το φοιτητικό κίνημα καταφέρνει να μπλοκάρει την αναθεώρηση και να στείλει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που έτριβαν μέχρι τότε τα χέρια τους στα σκουπίδια.

Έκτοτε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν με κάθε τρόπο να χτυπήσουν αυτή την ελληνική «ιδιαιτερότητα», την σφραγίδα που άφησε δηλαδή το φοιτητικό και λαϊκό κίνημα στο Σύνταγμα ότι η εκπαίδευση είναι δημόσιο και δωρεάν αγαθό. Με κάθε τρόπο προσπάθησαν να βάλλουν στο παιχνίδι ιδιωτικά ιδρύματα τύπου ΚΕΣ,ΙΕΚ, κολλέγια αλλά πάντα, εδώ και 2 χρόνια έβρισκαν απέναντί αντιστάσεις από την πανεπιστημιακή κοινότητα.

3 χρόνια μετά το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει την ιδιωτική εκπαίδευση

Τελικά, μες στις διακοπές του Πάσχα (τυχαίο;;;) η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά στην ιστορία αναγνωρίζει την ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα, παράνομα και αντισυνταγματικά.

Για να το συγκαλύψουν, μιλάνε για επαγγελματική αλλά όχι ακαδημαϊκή αναγνώριση. Μα μόνο αυτό ζητούσαν οι κολλεγιάρχες των Βρετανικών και Γαλλικά κολλεγίων. Επαγγελματική αναγνώριση για να αυξηθεί η πελατεία και να αναπτυχθεί έτσι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ένας παράλληλος παρασιτικός μηχανισμός, όπως η παραπαιδεία στο λύκειο, που θα απορροφά τους μαθητές που κόβονται από τη βάση του 10 και θα δίνει 3ετείς τίτλους επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις και με ποιο τρόπο δίνονται οι τίτλοι είναι ζήτημα του μητρικού κολλεγίου ΚΑΙ ΜΟΝΟ.

Τα αποτελέσματα αυτής της αναγνώρισης - Η διάλυση των πτυχίων

Η είσοδος του νέου μηχανισμού της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των ιδιωτικών τίτλων στην απόκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων και στην αγορά εργασίας μπορούμε να πούμε ότι «αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού».

Η είσοδος των αποφοίτων των κολλεγίων στην αγορά εργασίας θα εκτοξευθεί τώρα που το κράτος τους αναγνωρίζει και δικαιώματα. Είναι λογικό ότι νέοι θα συρρεύσουν προκειμένου να παρακαμφθούν οι πανελλήνιες αλλά και τα 4 η 5 έτη σπουδών (έναντι 3ων).

Οι νέοι αριθμοί τιτλούχων και πτυχιούχων θα δημιουργήσουν «νέους κανόνες» απορρόφησης στην εργασία:

Τεράστια αύξηση των υποψηφίων στον ΑΣΕΠ, αφού πια συμμετέχουν όλοι ανεξαιρέτως, και άρα περισσότερες αποτυχίες, περισσότερη συμπίεση.
Διόγκωση μαζικών κλάδων εργαζόμενων (μηχανικοί, γιατροί κλπ) και άρα μικρότερη προσφορά από την εργοδοσία. Μικρότεροι μισθοί, μεγαλύτερα ωράρια, ανεργία.

Η απάντησή μας: Αγώνας όπως τότε... Δεν είμαστε μόνοι

Δεν τους φτάνανε τα χρέη δεκαετιών που φόρτωσαν στους εργαζόμενους:
οι μαζικές απολύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο, νέοι φόροι, μειωμένη ασφάλιση, το μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων...

Χτυπάνε τη νεολαία και τους νέους εργαζόμενους, πετάνε στα σκουπίδια τα πτυχία των φοιτητών και καλοδέχονται τα ευρωπαϊκά κολλέγια με έτοιμη πελατεία, που οι ίδιοι ετοίμασαν. Προσφέρουν στους εργοδότες μια μάζα περιπλανώμενων διπλωματούχων, έτοιμους να υποταχτούν στους πιο ταπεινωτικούς όρους εργασίας.



Υπολογίζουν χωρίς τον ξενοδόχο!

Αυτές οι μέρες είναι οι μέρες που ο κόσμος της εργασίας, η νεολαία και όλη η κοινωνία απεργούν, κατεβαίνουν στους δρόμους και αντιπαλεύουν τα πιο βάρβαρα οικονομικά μέτρα που έχει δει ο τόπος.

Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν εκπροσωπεί κανέναν. Έχει παραβεί κάθε προεκλογική δέσμευσή της. Έχει παραβεί το σύνταγμα. Αποφασίζει υπό την εποπτεία ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Διαλύει κάθε κοινωνική κατάκτηση μαζί και τη δημόσια εκπαίδευση.



ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΖΗΣΕΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου